Kraków- nie tylko zabytki, jednakowoż także wyśmienita kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz w najwyższym stopniu dostatnich w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Mimo to stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz ładne zabytki – to także sztuka kulinarna oraz regionalne dania oraz produkty, z jakich słynie Kraków. Duża grupa podróżników zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, gdy chodzi o dania i lokalne produkty.
polecana restauracja w Krakowie
Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez idealnych produktów. Kraków słynie w głównej mierze z zachwycającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Gigantycznym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te towary niejednokrotnie tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.
Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w ogrom wspaniałych regionalnych produktów – podróżnicy z reguły wyszukują gotowych dań, jakie za pomocą wrażeń kubków smakowych opowiedzą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub karp zatorski wędzony. Fanatycy zup powinni skosztować żurek po krakowsku czy też barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to delikates, który można traktować jako zwykły specjał. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o konturze koła. Wyróżniają go także specyficzne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Na ogół obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub kompozycją suszonych ziół.
Mniej kultowym, choć również uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać też po specyficznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/the-spaghetti/
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie tylko Wawelem i Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy wypatrują innowacyjnych, polskich regionalnych kuchni oraz towarów, za pomocą których mogą o wiele porządniej poznać Kraków i jego okolice.