Włoska kuchnia – prostota oraz przyjemność z jedzenia

Dla pasjonatów kuchni, jaka zapełni żołądek po brzegi, zezwalając na niebagatelne poczucie sytości, olśniewającą propozycją jest kuchnia italiano, a wobec tego nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich dań na całym świecie, a dania którymi się szczycą, stały się regularnymi gośćmi na stołach w mieszkaniach wielu ludzi, również Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż blisko kuchni francuskiej i greckiej, to jedna z w największym stopniu znanych kuchni, a dzieje się tak za kwestią korzystania z obfitej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej także przypraw, jakkolwiek oraz parmezanu – sera, który miłują wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces własnej popularności kuchnia włoska zawdzięcza nadmienionym wyżej przyprawom, do których przystają pomiędzy innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon oraz oczywiście rozmaryn. Prócz tego, Włosi uwielbiają też pomidory, oliwki, czosnek i oczywiście cebulę.

Krakow Restaurant

Połączenie należytych składników z słusznymi przyprawami daje niesamowite wrażenia oraz powoduje, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest specjalnością kuchni włoskiej i co wyróżnia ja z innych? Najogromniejszym walorem tej kuchni jest jej różnorodność – prócz standardowych znanych nam dań takich, jak makaron czy pizza, kuchnia włoska oferuje o wiele więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To oczywiście w owocach morza i daniach mącznych oraz – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.

Dodaj komentarz